ayam yang siap diperap..huu
cara nak perap ayam:
-sos tiram
-kicap cap kipas udang
-sos barbeque
mula2 rebus ayam dulu sehingga separuh masak n angkat dari air rebusan n lumurkan dengan bahan perap..simpan ayam perap dalam peti ais selama 20-30 minit..lagi lama lagi best dia nya rasa
bahan n cara buat sup ayam
-bawang putih ketuk
-halia ketuk
rebus ayam hingga separuh masak..angkat ayam separuh masak dan sambung masak sup dengan menambah sup bunjut, kiub pati ayam n daun sup dan sedikit garam
bahan n cara masak nasi
-bawang putih ketuk
-halia ketuk
-serai ketuk
-kulit kayu manis
-bunga cengkih
-bunga lawang
-marjerin
-beras
-kuah sup ayam
-kunyit sebagai pewarna
basuh beras dahulu n toskan..kemudian tumis bahan tumis n serai dengan marjerin ..bila da naik bau masukkan beras yang ditos tadi..goreng beras dalam 5 minit n masukkan kuah sup ayam secukupnya dan sedikit kunyit serbuk untuk pewarna..saya tumis di atas dapur gas ya nak bagi cepat sikit..hee
bahan untuk kuah kicap n kuah cili
untuk kuah kicap saya blend cili padi+bawang putih n sup ayam
untuk kuah cili pulak saya blend cili merah+sos cili n sup ayam
aummm wallah siap
ni lah nasi ayam yang first time aii buat
elamat mencuba..bye
No comments:
Post a Comment