honeymoon KRABI (tips)

untuk kali ni aku nak cita apa aktiviti aku waktu malam..tempat makan..kos yang korang kena sedia if nak g krabi n some tips..harga pakej dengan travel agen malaysia ni..n such..

makanan yang patut korang cuba sure pancake n pad thai. pad thai ni lebih kurang macam koteow goreng tapi a bit manis...pancake tu sebenarnye macam roti canai yang ada topping..yang kami suka beli adalah banana + coklat..
air plak any fruits shake.. fruits shake ni kat sini ice blended..yang aku beli malam tu apple shake..  dont worry sume makanan kat gerai halal n bersih.. nak cari halal food pun senang kat Ao Nang town kat depan Mcd ade few stall n restoran indian food.. tapi yang gerai aku g ni adalah area depan hotelku ja..tepi j dengan aonang beach makan kat restoran baru mahal n xdela sedap mane pun..

pancake ni sedap! 30bath je..banana choc..if lain2 perisa harga pun lain..sekali beli bukan 1 ya..3 4 beli..haha buat lapik perut katanya..ini beli di gerai2 depan hotel j..jalan dalam 50m j da sampai..

makan di gerai tepi jalan ni agak murah kalau nak compare makan di restoran kan..hari first j aii makan di chaba restoran tapi malam ke2 n 3 da makan di gerai ni ja..beza harga sangat la banyak..padahal rasanya almost the same je..hee lagipun nak jimat duit kan..yala aii bawa rm1k ja g sana but dapat 9950bath sahaja..

di chaba restoran..mahal sikit harganya tp ok la not bad

Tips: Makan/minum if bajet korang banyak takda masalah g restoran. If bajet ciput cam aku sila la ke gerai2!haha.. Halal food senang cari..semua gerai2 tu kebanyakan halal food..

lepas g island hoping tu balik bilik rehat2 jap kat bilik, solat jamak siap2 den kitorang terus kuar cari makan n jalan2 kat aonang town.. misi mencari souvenir..eh survey..haha.. barang agak mahal kat sini compare dekat phiphi island.. 

keychain paling murah pun 1 pek 100bath sama dengan rm10..tu pun kena pandai bargain n beli banyak.. nasib baik ada membe anam tu follow gak..so bole la combine beli.. 

sama gak dengan fridge magnet 1 lebih kurang rm4 beli 3 dpt la 100bath.. macam baju  pulak pas abis tawaf 1 town n bargain bagai nak rak tetap dapat la sehelai 150bath sama la dengan rm15.. tak dapat la nak dapat sehelai rm10..

tapi kat phiphi island, baju dia 100bath ja..n da tak bole kurang..jadi aku pun memborong la sikit kat situ..kata abang rashid tour guide kami ni kat phiphi island baju murah sebab orang g sini bukan nak shopping sebab target nak shopping di aonang town je..huhh
 
 ini lah deret kedai2  di aonang town yang jual macam2 untuk kita shopping tshirt ke keychain atau apa2 saja..

night walk..malam2 takda aktiviti..dan ofcosla aktivitinya shopping..heehe

untuk island hoping, bole baca entri sebelum2 ni cuma aku nak bagi sikit tips untuk korang..hee tips la sangat padahal aku mabuk laut jugak..heehe

Tips: 1. island hoping ni g pantai kan..jadi mestilah panas..so bawa siap2 sunblock dari malaysia sebab sunblock kat krabi ni sangat la kapak harga dia..bawa la juga topi, sunglasses, tikar kalau nak baring2 kat beach n air mineral..
2. sapa yang rasa mabuk laut silalah makan ubat tak bagi muntah 1 jam early..n jangan lupa benda untuk kudap-kudapan untuk elak muntah macam sweets, asam, buah ataupun kopok..
3. naik speed boat pun hentak2 bila langgar coral..so untuk perempuan yang tengah prgnant tu tak sesuai la kot..lagipun ombak pun besar..
4. untuk naik gajah, sila pakai baju yang sesuai n pakai selipar..macam aku terpakai flat terpaksa pinjam kat akak travel agen tuh.huu

untuk hari last pukul 8.30pagi camtu kitorang g breakfast..barang2 n beg semua kami da kemas siap2 sebab abg rashid nak amik untuk ke airport pukul 10..pas habih je breakfast aku dengan anam g jalan2 tepi pantai jap..ambil2 gambar untuk kenangan..n gambar hari last tu bole tengok di sini..


da abih jalan2 tepi pantai kitorang nak balik ke hotel kami naik tut2 yang moto tu..macam gambar ni..sorang 20bath ja..tapi sedih gambar blur la pulak..hmm

pukul 10pagi siap check out terus abg rashid nak bawa g airport..tapi sebelum sampai airport, abg rashid da janji nak bawa g souvenir shop..dapatla kitorang borong sampai duit tinggal 0bath..yala 2 kedai kot dia bawa g..tapi aku sorry sangat terlupa la nama kedai dua2 tu..tapi fames la untuk tourist n dua2 kedai terletak kat otw ke airport..

Alhamdulillah memang best sangat honeymoon 4hari 3malam kami berdua..yala nama pun honeymoon mestila percutian paling best kan..insyaAllah aku n anam akan repeat lagi untuk ke krabi ni sebab tak semua pakej lagi kami join..banyak lagi tempat tak pergi..next honeymoon mana pulak ya dear?heehe

untuk review hotel klik sini
untuk review naik gajah klik sini
untuk 4 island tour klik part 1, 2, 3
untuk phi2 island klik sini

Bajet Krabi (husband n wife)
Flight Air Asia : RM375 (promo ya..setahun awal beli)
Pakej from Akasia travel n tours : RM 998
Aktiviti beli sendiri : RM460 
Makan : RM240
Shopping : RM300 (optional)
TOTAL : RM2373 

pakej Akasia travel n tour included :
• 3 Night accommodation in Krabi with daily
breakfeast
• Round Trip Krabi airport transfer in Private
vehicle
• 4 Island Tour by longtail boat with Picnic lunch
(pork free) with English speaking guide
• Free decoration room for honeymooner
• Entrance fee
• Tipping for guide & driver

facebook Akasia Travel & Tours Sdn. Bhd
 or facebook group dorang destinasi bajet 


 fuhh lega abih gak sesi mengreview honeymoon krabi..if ada apa2 soalan just komen je k..thanks all for reading my krabi honeymoon review ni...

3 comments:

✿ʎɹɐuıpɹo Alyaa ✿ said...

Anda Ditag..http://ordinaryalyaa.blogspot.com/2013/03/experience-giveaway-by-miya-syara.html

✿ʎɹɐuıpɹo Alyaa ✿ said...

Anda Ditag..http://ordinaryalyaa.blogspot.com/2013/03/experience-giveaway-by-miya-syara.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
This Blog is Protected. Copyright 2008 © Design By Linalilo