nasi goreng tomyam




selamat tengahari..eh petang..tadi lunch aku masak nasi goreng tomyam..so aku nak share la resepi nasi goreng tomyam yang sangatlah simple..

yala aku makan sorang ja kalau lunch. dinner baru lah makan sekali anam..nasi goreng kan benda paling senang nak buat kan.so keluar lah idea nak buat nasi goreng tomyam..memang simple asalkan cukup bahan kan..

bahan:
2 mangkuk nasi [gaulkan bersama garam]
udang [buangkan kulit]

carrot [potong dadu]
kobis bulat [potong kecil]

1 bij telur
ciliapi tumbuk [kalau nak lebih pedas]
minyak


bahan tumis:
10 tangkai cili padi
1 batang serai
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 kiub pes tomyam knorr
air limau nipis


cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.

2. Masukkan carrot, kobis dan garam. kacau rata sehingga masak.
 
3. Masukkan udang. Kacau rata.
 
4. Masukkan nasi dan kacau rata.
 
5. Pecahkan telur dan kacau rata bersama semua bahan.
 
6. Rasakan garam dan tutup api. - aku tak letak sebab dah rasa garam dari gaul nasi tadi
7.Masukkan cili api tumbuk dan gaulkan sekali lagi.
 
8. Hidangkan.


hah siap! senang ja kan..korang semua bole lah try..mana taw menjadi favourite suami ka family korang kan senang..

sapa da try masak or baru nak try sila share apa rasa n kot2 ada tambah2 apa lagi dalam resepi sila la share di comment k..selamat menjamu selera semua..humm dap dap nya

4 comments:

Fina said...

gulpp
sedapnya..bleh try ni ^^ http://fandomreality.blogspot.com/2013/03/budget-for-korea-trip.html

lina lilo said...

@Fina yaa sedap..tambah pulak dengan pedas panas berasap

Aida the Pinky said...

sedapnye..boleh try resipi ni pulak..

lina lilo said...

@Aida the Pinky kih3 orang tak penah masak..so masak yang simple j lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
This Blog is Protected. Copyright 2008 © Design By Linalilo