300 Pesara Polis Adakan Demonstrasi Berhubung Pencerobohan Bersenjata Di Sabah 4 Mac 2013

Kira-kira 300 pesara polis mengadakan demonstrasi aman di Tugu Negara di sini hari ini menyatakan sokongan terhadap tindakan kerajaan menangani pencerobohan bersenjata di Sabah selain menyelar kenyataan kontroversi Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tian Chua.

Demonstrasi itu diketuai bekas Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Shamsuri Arshad dan turut disertai pesara komando polis VAT 69, pesara Skuad 69 Polis Diraja Malaysia, Persatuan Bekas Polis Malaysia (PBPM), pesara Cawangan Khas, pesara Pasukan Polis Hutan (PPH), Yayasan Pengaman Malaysia (YPM) dan Persatuan Pegawai-Pegawai Kanan Polis Bersara Malaysia (Respa).

Demonstrasi sejam itu turut disertai bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Norian Mai, dua bekas Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Mohd Najib Abdul Aziz dan Tan Sri Husin Ismail, bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Tan Sri Mohd Zaman Khan serta bekas Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Khoo Ah See.

Peserta demonstrasi membawa sepanduk mengutuk tindakan Anggota Parlimen Batu itu dan meminta beliau meminta maaf kerana mengeluarkan kenyataan pada Jumaat bahawa pencerobohan di Lahad Datu hanya sandiwara Umno untuk 'mengalih perhatian dan menakutkan rakyat'.

Lapan anggota pasukan keselamatan terbunuh dalam pertempuran dengan kumpulan penceroboh bersenjata yang mendakwa tentera Kesultanan Sulu dari Filipina, di Kampung Tanduo, Lahad Datu dan Semporna pada 1 dan 2 Mac.

Shamsuri berkata Tian Chua tidak boleh menyatakan kematian anggota keselamatan itu adalah sandiwara kerajaan.

"Dia (Tian Chua) tidak boleh mempermainkan kematian dengan menyatakan ia adalah drama kerana ini hanya menambah kesedihan keluarga anggota polis berkenaan.

"Nyawa tidak boleh diganti dengan wang ringgit dan ia pengorbanan terbesar sebagai perwira negara," katanya.

Shamsuri menegaskan warga pesara polis sentiasa menyokong dan yakin dengan tindakan Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Ismail Omar dan Panglima Angkatan Tentera (PAT) Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin dalam usaha menangani pencerobohan di Sabah.

Shamsuri turut menyelar kenyataan yang tersiar di sebuah akaun laman sosial Facebook di bawah nama 'Jonathan Lin' yang menyamakan dua anggota polis yang terkorban di Lahad Datu itu sebagai 'dua polis anjing Umno'.

"Ini satu penghinaan terhadap kira-kira dua juta warga polis termasuk yang masih berkhidmat. Ia tidak patut dikeluarkan mana-mana individu yang hidup dalam keadaan aman hasil khidmat bakti polis," kata Shamsuri.

- BERNAMA 
**ya Allah peliharalah negara kami..amin..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
This Blog is Protected. Copyright 2008 © Design By Linalilo